
August 31, 2022

Hazardous Waste and Toxics Reduction Program, Washington Department of Ecology

P.O. Box 47600

Olympia, WA 98504-7696

Re: Japan 4EE Comments on preliminary draft rule language for Safer Products for Washington

JEITA (Japan Electronics & Information Technology Industries Association)

CIAJ (Communications and Information Network Association of Japan)

JBMIA (Japan Business Machine and Information System Industries Association)

JEMA (The Japan Electrical Manufacturers’ Association)

The Japanese electric and electronic industrial associations - JEITA, CIAJ, JBMIA and JEMA (hereinafter, Japan 4EE) hereby express gratitude to 

Washington Department of Ecology (hereinafter, Ecology) for the opportunity to provide comments on preliminary draft rule language for Safer Products for Washington.

1. In the beginning,  Japan 4EE strongly requests following as stated in the comment submitted on August 5, which is attached separately. 

1) Limit HFRs to substances that have been identified as toxic in other countries and are regulated, or to substances with a hazard class that may affect humans

2) Limit EEE external plastic device casings to consumer electronic displays and stands with screen sizes of 10 inches or greater

3) Set an appropriate threshold (e.g., 0.1%)

4) Set an appropriate grace period (4 years or more)

5) Establish an enforcement date based on the manufacturing date

6) Establish exclusions for spare parts, repaired or refurbished parts, and R & D applications.

2. We would like to respond to the questions from Ecology on the preliminaly draft as follows:

Difference between final report in June and

preliminary draft on August
Question from Ecology Japan 4EE's response

Clarified applicability for the electronics product

category by adding “powered by 120 volt outlets and

designed for up to 20 amp circuit or powered by

battery.”

Is it more accurate or more useful for industry to use

“volts” or should this applicability description use

“watts?”

There is not much difference between volt and watt designations.

Covered products should be limited to consumer electronic TV displays and stands 10 inches

or larger, consistent with the EU Amended Ecodesign Regulations  and  New York State Law

(Section 4630 B/A 5418 B).

Also, following products, which are excluded under the revised EU Amended Ecodesign

Regulations and New York State Law (Section 4630 B/A 5418 B), should be excluded as well.

- Screen area of 100 cm
2
 or less or 15.5 inch

2
 or less.

- Projector

- Virtual Reality headset

- All-in-one video conferencing system

- Displays that are incorporated into appliances and are not sold separately to end users

See Japan 4EE's comments 2) Limit EEE external plastic device casings to consumer

electronic displays and stands with screen sizes of 10 inches or greater.

Excluded plastic external enclosure parts that weigh

less than 0.5 grams to align with standards such as

TCO and EPEAT.

Do you think excluding parts that weigh less than 0.5

grams will help manufacturers comply?

It doesn't help. The weight 0.5 g is not correct, and it is absurd to bring the strictest voluntary

EPEAT standard to legislation that is enforced on all subjects in the first place. A minimum of

25 grams, which is exempt from Blue Angel's fire retardant regulations (MUST standards), must

be excluded to help compliance.

At the very least, a similar exclusion is required for Blue Angel, Germany, which has a proven

record as an eco-label * 1. (At a minimum, exclusion under EPEAT's Required standard * 2 is

required)

Expanded the exclusion of specific hardwired

products to all hardwired products.
What do you think about these changes?

We're in favor of expansion outside the scope.

In addition, we would like you to add spare parts, repaired or refurbished parts, and R & D

products as non-applicable products.

See Japan 4EE's comments: 6) Establish exclusions for spare parts, repaired or refurbished

parts, and R & D applications.

Do you think changing “product that contains” to

“product that contains intentionally added” addressed

concerns about low-level contamination?

Limiting to "intentional addition"  is preferable because organohalogen flame retardants

contained in recycled materials used are excluded. However, we are concerned that how you

identify "products in which halogen flame retardants are not intentionally added"? Will you

require self-declaration?

Do you think this change causes other concerns? If yes,

what are they?

Elemental analysis can not prove the intentional addition of organohalogen flame retardants,

which is required by the law, and can not distinguish between unintentional additions (Derived

from recycled materials, impurities, etc.) and those derived from non-flame retardants

(Polymers, halogen additives other than flame retardants, etc.).

In addition, it is expected that more than 1000 ppm of halogen will be frequently detected in

elemental analysis, and in this case, it is a heavy burden on the manufacturer to ask for rebuttal

every time.

Therefore, elemental analysis is considered inappropriate as an analytical method.

Changed “product that contains organo-halogen

flame retardants” to “product that contains

intentionally added organohalogen flame

retardants.”



Added a limit of 1,500 ppm for combined

organohalogen flame retardants to match the UL

746H standard.

Will a limit for individual and a limit for combined help

manufacturers comply?

(i) If the total flame retardant is controlled at 1500 ppm, we don't think it makes much sense for

management to set a threshold of 1000 ppm for each individual substance.

(ii) Also, we have following concerns, so we would like to request to improve them.

-Depending on how the threshold is used, if the threshold is used to control impurities for

"products that do not intentionally contain halogenated flame retardants," which should not be

covered, then it is likely that recycled plastics will become unusable.

-The treatment of halogens not derived from flame retardants is not considered.

-Opposed to determining the content of halogen flame retardants by elemental measurements

((c) (ii)). It is impossible to determine from the element whether it is derived from  regulated

flame retardants.

(iii) From the perspective of promoting the circular economy, we would like to see standards for

recycled materials excluded.

Proposal: Following decaBDE rule*3 in TSCA PBT rule, we would like to request to exclude

recycled materials from prohibition.

Organohalogen flame retardants-containing products or articles made

from recycled plastic where no new organohalogen flame retardants are added during recycling

or production processes are not applied to this rule.

‐ The revised limits are 1,000 ppm for individual

organohalogen flame retardants and 1,500 ppm for

combined organohalogen flame retardants.

Do you think this will hinder the use of post-consumer

recycled materials?

For plastic external enclosures of electric and

electronic products intended for indoor use, included

three compliance schedules:

‐Do you think adding three groups for electronics

addressed concerns around compliance schedules?

‐Jan. 1, 2025 for TVs and electronic displays
‐Do you think these are the appropriate groups(TVs +

displays, large business, small business)to use?

‐Jan. 1, 2026 for large businesses, not TVs or

displays

‐How should Ecology define “large business”and

“small business?”

‐Jan. 1, 2027 for small businesses, not TVs or

displays
‐What do you think about these changes?

Manufacturers may rebut this presumption by

submitting a statement to Ecology that includes the

following information.

(A) The name and address of the person submitting

the statement.

(B) A statement that the consumer product

described in (a) of this subsection does not contain

more than 1,000 ppm of any intentionally added

organohalogen flame retardant, and evidence

supporting that statement. Include information, data,

and sources relevant to demonstrate the

organohalogens are from a source other than flame

retardants.

As stated above,

elemental analysis can not prove the intentional addition of organohalogen flame retardants,

which is required by the law, and can not distinguish between unintentional additions (Derived

from recycled materials, impurities, etc.) and those derived from blame-retardants (Polymers,

halogen additives, etc.).

In addition, it is expected that more than 1000 ppm of halogen will be frequently detected in

elemental analysis, and in this case, it is a heavy burden on the manufacturer to ask for rebuttal

every time.

Sincerely yours,

Tsukasa Kimura

Senior Manager for Environmental

Business Development Department, Business Strategy Division

Japan Electronics and Information Technology Industries Association (JEITA)

Ote Center Bldg.,1-1-3, Otemachi, Chiyoda-ku, Tokyo 100-0004, Japan

TEL +81-70-3297-8700

t-kimura@jeita.or.jp

(i) As mentioned above, limit the scope to consumer displays 10 inches or larger

We request to limit EEE external plastic device casings to consumer electronic displays and

stands with screen sizes of 10 inches or greater as mentioned above.

See Japan 4EE's comments 2) Limit EEE external plastic device casings to consumer

electronic displays and stands with screen sizes of 10 inches or greater.

(ii) We would like to request a grace period of at least four years

See Japan 4EE's comments: 4) Set an appropriate grace period (4 years or more)

(iii) We would like to request setting an application date from the manufacturing date

See Japan 4EE's comments: 5) Establish an enforcement date based on the manufacturing

date

*1 Exclusion under Blue Angel (DE-UZ 219):

3.2.1 Hazardous substances in casings and casing parts: Material requirements for plastics

Halogenated polymers and halogenated organic compounds added as flame retardants are not permitted.

The following shall be exempt from this rule:

‐fluoroorganic additives (e.g. anti-dripping agents) used to improve the physical properties of plastics, provided that they do not exceed a proportion of 0.5 percent by mass;

‐fluorinated plastics such as e.g. PTFE;

‐plastic parts with a mass of less than or equal to 25 g. However, they must not contain PBBs (polybrominated biphenyls), PBDEs (polybrominated diphenyl ethers) or chlorinated paraf-fins. (this exemption

does not apply to control panel keys.)

‐28/47 DE-UZ 219 Edition January 2021

‐Special plastic parts located close to heating and fuser elements. However, they must not contain PBBs, PBDEs or chlorinated paraffins.

‐Large-sized plastic parts that are verifiably reused and are marked according to 3.1.1.2, Table 2, no. 9. However, they must not contain PBBs, PBDEs or chlorinated paraffins.

*2 Current EPEAT standards (IEEE 1680.2 TM -2012)

Product criterion: External plastic casings greater than 25 g shall contain no more than 0.1% weight (1000 ppm) bromine and 0.1% weight. (1000 ppm) chlorine attributable to brominated flame retardants

(BFRs), chlorinated flame retardants (CFRs) with the following exceptions:

‐Parts containing 25% or more postconsumer recycled content are permitted up to 0.3% weight (3000 ppm) bromine and 0.3% weight (3000 ppm) chlorine.

‐Uses of brominated or chlorinated substances that are not classified as BFR or CFRs are allowed, but their use shall be documented if the bromine or chlorine content exceeds the applicable threshold.

‐External plastic casings for external power supplies.

*3 Exclusion in decaBDE rule under TSCA PBT rule (§ 751.405)

(b) Exclusions to the Prohibition. Processing and distribution in commerce for recycling of decaBDE-containing plastic from products or articles and decaBDE-containing products or articles made from such

recycled plastic, where no new decaBDE is added during the recycling or production processes is not subject to the prohibition in paragraph (a) of this section.

mailto:t-kimura@jeita.or.jp


About Japanese electric and electronic (E&E) industrial associations:

About JEITA 

The objective of the Japan Electronics and Information Technology Industries Association (JEITA) is to 

promote the healthy manufacturing, international trade and consumption of electronics products and 

components in order to contribute to the overall development of the electronics and information 

technology (IT) industries, and thereby further Japan's economic development and cultural prosperity. 

 

About CIAJ 

Mission of Communications and Information network Association of Japan (CIAJ). With the cooperation of 

member companies, CIAJ is committed to the healthy development of info-communication network 

industries through the promotion of info-communication technologies (ICT), and contributes to the 

realization of more enriched lives in Japan as well as the global community by supporting widespread and 

advanced uses of information in socio-economic and cultural activities. 

 

About JBMIA 

Japan Business Machine and Information System Industries Association (JBMIA) is the industry organization 

which aims to contribute the development of the Japanese economy and the improvement of the office 

environment through the comprehensive development of the Japanese business machine and information 

system industries and rationalization thereof. 

 

About JEMA 

The Japan Electrical Manufacturers' Association (JEMA) consists of major Japanese companies in the 

electrical industry including: power & industrial systems, home appliances and related industries. The 

products handled by JEMA cover a wide spectrum; from boilers and turbines for power generation to home 

electrical appliances. Membership of 291 companies, http://www.jema-net.or.jp/English/ 


