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2026 draft CSWGP QUESTIONS 

 

SUMMARY 

Document is separated into 3 sections. 

• Section 1. Clarification  on seeking coverage.  Questions 1-3 

• Section 2. Clarification on Sampling Point. Questions 4-13 

• Section 3. Clarification on the CSWGP definition of ‘Hazardous Substance’. 

Questions 14-15 
 

 

Section 1- Clarification on Seeking Coverage 

S1.B.2.a. 

“2. Operators of the following activities are not required to seek coverage under this 

CSWGP (unless specifically required under Special Condition S1.B.1.b, above):  

a. Construction activities that discharge all stormwater and non-stormwater to 

groundwater, sanitary sewer, or combined sewer, and have no point source discharge to 

either surface water or a storm sewer system that drains to surface waters of the State.” 

QUESTION 1 

Are permittees to understand that when all construction-related stormwater and non-

stormwater discharges are to groundwater with no point source discharge to either surface 

water or a storm sewer that drains to surface water, a CSWGP is not required? 

 

QUESTION 2 

Why does the CSWGP NOI require an outfall when discharging to ground? 

 

QUESTION 3 

Does Ecology recognize a di3erence between “infiltration to ground” and “discharge to 

ground” when infiltrating (not by use of an injection well)? 

 

 

 

Section 2- Clarification On Sampling Point 

S1.C.1 

“……. (Note that “surface waters of the State” may exist on a construction site as well as o.-

site; for example, a creek running through a site.)….” 

QUESTION 4 

When a stream runs through the construction site but is protected by BMPs with no 

activities occurring below the OHMW and no site stormwater discharges to the stream 

(stormwater either infiltrates or has a di3erent discharge location that does not enter the 

stream in question) is sampling required where the surface water leaves construction 

limits?  
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S3. C. 

“Where construction sites also discharge to groundwater, the groundwater discharges 

must also meet the terms and conditions of this CSWGP. Permittees who discharge to 

groundwater through an injection well must also comply with any applicable requirements 

of the Underground Injection Control (UIC) regulations, Chapter 173-218 WAC.” 

QUESTION 5 

Does this section only pertain when construction sites covered under the CSWGP are 

discharging to surface waters AND discharging to ground through infiltration or an injection 

well? 

QUESTION 6 

Clarification- when only discharging to ground through infiltration, a CSWGP is not 

required? (see S1.B.2.a) 

EXAMPLE: 1.5-acre site sits like an oval with silt fence installed around perimeter- when it 

rains, no stormwater is discharged o3site.  Stormwater ponds within site boundary and 

infiltrates into soil to groundwater. 

QUESTION 7 

In the above example, a CSWGP is not required? 

 

QUESTION 8 

Are permittees to understand all infiltration areas (i.e, temporary infiltration basins, holding 

ponds, rain puddles, etc.) are required to be sampled weekly for compliance with 

benchmark turbidity and pH standards (when applicable) ? 

 

S4. 3.a 

“Sampling is required at all points where stormwater associated with construction activity 

(or authorized non-stormwater) is discharged o.-site, including where it enters any on-site 

surface waters of the state (for example, a creek running through a site).” 

 

By use of the word “including”, the statement above infers that sampling is required when 

construction-related discharge exits the project boundary, even if it doesn’t enter waters of 

the state. 

 

However, within the fact sheet under Description of receiving water, last sentence: 

“The sampling point is where construction stormwater discharges exit the project site 

boundary, before entering the receiving water (outfall)” 

QUESTION 9 

Is the intent for the permittee to understand that this only applies when the discharge will 

reach surface waters of the state? 

QUESTION 10 

In other words, are CSWGP permittees to understand when site discharge does not enter 

any receiving waterbody, stormwater sampling is NOT required? 
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QUESITON 11 

Does Ecology agree with the following description for point of discharge? If not, please 

explain. 

Point of discharge: Where construction stormwater exits the project boundary (aka leaves 

construction limits) provided it has the potential to enter surface waters of the state, unless 

documentation can be provided proving the potential for site discharge to enter surface 

waters of the state does not exist at time of inspection when site discharge is exiting project 

boundary.  

Example 

When construction stormwater discharges exit the project boundary but never reaches the 

receiving water/outfall (ie. Discharges o3 site in a roadside ditch but infiltrates before 

reaching receiving water)  

QUESTION 12 

Is sampling of this site discharge still required? 

 

QUESTION 13 

Under the new permit, can sampling requirements for site discharge be eliminated when 

visually clear at the time of inspection? Provided photo documentation is included in the 

inspection. 

 

 

Section 3- Clarification on the CSWGP definition of ‘Hazardous 

Substance’ 

 

“Hazardous Substance means any dangerous or extremely hazardous waste as defined in 

RCW 70.105.010 (5) and (6), or any dangerous or extremely dangerous waste as designated 

by rule under chapter 70.105 RCW; any hazardous sub-stance as defined in RCW 

70.105.010(14) or any hazardous substance as defined by rule under chapter 70.105 RCW; 

any substance that, on the e.ective date of this section, is a hazardous substance under 

section 101(14) of the federal cleanup law, 42U.S.C., Sec. 9601(14); petroleum or 

petroleum products; and any substance or category of substances, including solid waste 

decomposition products, determined by the director by rule to present a threat to human 

health or the environment if released into the environment. The term hazardous substance 

does not include any of the following when contained in an underground storage tank from 

which there is not a release: crude oil or any fraction thereof or petroleum, if the tank is in 

compliance with all applicable federal, state, and local law.” 

QUESTION 14 

With this definition, should the term be “Hazardous Waste” instead of ‘Hazardous 

Substance’? 
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QUESTION 15 

Should RCW.105.010 be updated to RCW 70A.300.010? 

 

Notes to help with clarification and update to definition of Hazardous Substance-  

1. Under RCW 70A.300.010, ‘Dangerous Waste’, ‘Extremely Hazardous Waste’, 

Hazardous Waste’, ‘Moderate Risk Waste’ all have their own definitions. 

2. WAC 296-843-099 defines ‘Hazardous Substance’ and Hazardous Waste.   

a. Hazardous waste. Any substance designated by the department of ecology 

as a dangerous or extremely hazardous waste by chapter 173-303 WAC, 

Dangerous waste regulations. 

All CWA hazardous substances and CWA toxic pollutants are CERCLA hazardous 

substances, whereas only some CERCLA hazardous substances are CWA hazardous 

substances. CERCLA section 101(14) defines “hazardous substance” by reference to lists, 

including the lists in CWA section 311(b)(2)(A) and CWA section 307(a). 

• CWA Hazardous Substances are designated under CWA section 311(b)(2)(A). CWA 

Hazardous Substances are listed in 40 CFR 116.4  in Table 116.4 A “List of 

Hazardous Substances” and Table 116.4 B “List of Hazardous Substances by CAS 

Number”. Additionally, Table 117.3 in 40 CFR 117.3 provides the CWA Reportable 

Quantities (RQs) for these CWA hazardous substances.  

• CWA Toxic Pollutants are designated under CWA section 307(a). There are three 

lists of CWA Toxic Pollutants: 

o Toxic Pollutants listed in 40 CFR 401.15, 

o Priority Pollutants listed in Appendix A to Part 423, and 

o Toxics criteria for states not complying with CWA section 303(c)(2)(B) listed 

in 40 CFR 131.36.  

All substances listed in Table 116.4 A, Table 116.4 B, 40 CFR 401.15, Appendix A to Part 

423, and 40 CFR 131.36 are also in the list CERCLA hazardous substances. The list of 

CERCLA hazardous substances can be found at 40 CFR 302.4. 

 

 

 

 


